PERUTUSAN PENASIHAT KEHORMAT PEMIKIR SEMPENA BULAN RAMADHAN 1432


Assalamualaikum w.bt.

Alhamdulilah, segala puji bagi Allah SWT, dengan rahmat-Nya, kita semua masih dapat bertemu dengan bulan Ramadhan tahun ini. Sesungguhnya bulan Ramadhan merupakan sebuah bulan yang penuh keberkatan dan fadhilat. Bulan yang mengandungi satu malam yang lebih baik dari seribu bulan, Laidatul Qadar.

Ikhwah dan akhwat sekalian,

Firman Allah SWT dalam surah Al-Baqarah ayat 183 , “Wahai orang-orang yang beriman! Kamu diwajibkan berpuasa sebagaimana diwajibkan atas orang-orang yang dahulu daripada kamu, supaya kamu bertaqwa.” Ibadah utama yang diwajibkan dalam bulan ini ialah ibadah puasa, rukun Islam yang ketiga.

Bulan Ramadhan merupakan bulan untuk kita melipatgandakan ibadah kita, wajib atau sunat, ganjaran untuk perkara sunat meyamai pahala ibadat wajib, pahala amalan wajib digandakan sepuluh kali ganda. Sehubungan dengan itu, saya menyeru diri saya sendiri dan semua sahabat, marilah kita sama-sama mempertingkat amalan kita, membina jiwa dan hati yang lebih suci, sujud dan memuji kebesaran Allah sebanyaknya.

Sesungguhnya bulan Ramadhan merupakan satu bulan untuk kita muhasabah diri kita, meningkatkan iman dan takwa, satu bulan yang dikurniakan kepada kita sebagai sebahagian proses tarbiyah diri. Semoga kita semua akan merebut segala manfaat dan fadhilat bulan ini sebagai satu persediaan menjadi muslim yang lebih berani dan kuat semangat dalam menegakkan agama Allah di muka bumi ini.

Ahlan wasalam ya Ramadhan, kedatangan dikau, kami nanti sepanjang tahun, bulan perang Badar, bulan turunnya Al Quran. Bulan yang dirindui oleh hamba-hamba Allah yang soleh, Inysa Allah, kita termasuk dalam golongan tersebut. Akhir kata dari saya, selamat menyambut Bulan Ramadhan Al Mubarak 1432H.

SALAM KASIH DAN SAYANG

MAT AZIZUR BIN RAZIZ
PENASIHAT KEHORMAT
PEMIKIR

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s